Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Wigilia Bożego Narodzenia na 12 osób, danie na dwa półmiski

10.01.2022 09:01
WIGILIA BOŻEGO NARODZENIA NA 12 OSÓB DANIE NA DWA PÓŁMISKI

Pierwszy półmisek


Polewka migdałowa z ryżem i rodzenkami.
Kutia czyli pszenica parzona z miodem.
Kotlety z jesiotra osmażane z tatarskim sosem i tartą bułką.
Szczupak z kalafiorami z białym sosem, w około kluski bite z ryby.
Czerwona kapusta z krążkami z lina.
Karp smażony.
Gruszki i śliwki suszone.
Placuszki makowe.
Wety. Bakalia, winogrona, jabłka, gruszki zimowe, kasztany i konfitury.

Drugi półmisek


Zupa grzybowa z łazankami i jarzynami.
Paszteciki z ciasta parzonego z kapustą słodką.
Węgorz z sosem ostrym i drobnemi ogóreczkami.
Karasie z sosem białym żydowskim z łazankami.
Kapusta kwaśna ze śledziem.
Drobne smażone rybki i wątróbki z miętusa.
Sałata zimowa z jarzyn.
Nougat lub galaretka z karuku rybiego.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy