Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Łosoś świeży z rusztu

11.01.2022 08:51
ŁOSOŚ ŚWIEŻY Z RUSZTU

Weź dzwono łososia, pokraj na kawałki dwa całe grubości mające; od ogona go nie trzeba tylko bliżej głowy, bo lepszy. Trzymaj go przez godzinę w przyprawie z soli, pieprzu, oliwy; obwiń potem w papier oliwą wysmarowany; połóż na ruszcie, niech się przez trzy kwadranse smaży; na wolnym ogniu; odyjm papier, wydaj rybę z kaparowym sosem, lub prosto z octem i oliwą.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy