Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Brandada z Dorsza (Sztokfiszu) sławna południowa

22.01.2022 14:02
BRANDADA Z DORSZA (SZTOKFISZU) SŁAWNA POŁUDNIOWA

Gdy Dorsza odgotujesz, urządziwszy go jak w poprzednich przepisach, i odejmiesz ości; włóż go w moździerz i potłucz na massę; wlej w rądel najlepszej, jaką mieć możesz, oliwy prowanckiej łyżek dwie, dołóż tę massę z ryby; postaw na ogniu i bezustannie drewnianą mięszaj łyżką; gdy się zacznie gotować i gęśnić, przylewaj też ciągle mięszając, to łyżkę oliwy, to łyżkę sosu, w którym się ryba gotowała, tak, póki się papka nie zbyt rzadka wyrobi. Pięć minut przed wydaniem, dodasz czosnku i szczyptę pietruszki siekanej.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy