Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Dorsz osmażany czyli w pączkach (2)

27.01.2022 11:20
DORSZ OSMAŻANY CZYLI W PĄCZKACH

Ugotuj, wymoczywszy go, jak poprzednio, kawałek dorsza, odym skórę i ości, potłucz go w moździerzu, dodawszy kawałek, jak kurze jaje masła, szczyptę pieprzu, ośrodek z bułki w mleku maczanej, i całkowite, to jest żółtek z białkiem jaja; wybijaj to wszystko na massę przez kwadrans tłuczkiem mięszając. Wybieraj łyżką i w mące suchej taczaj, tak, aby się okrągłe pączki wyrobiły, smaż je w maśle roztopionem na patelni; oblej sosem bachamel, wydaj bardzo gorąco.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy