Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa grochowa (3)

27.01.2022 11:24
ZUPA GROCHOWA

Zupa z grochu starego tak się robi, jak z soczewicy, tylko się więcej dolewa wody, i dodaje soku szpinakowego dla koloru. Nalewa się nią grzanki smażone, albo kostki z chleba. Z łupin grochu zielonego też można mieć dobrą zupę; nawet zdrowszą, jak grochową. Wygląda, jak pierwsza i smak naśladuje zupełnie. Weź do niej kwartę łupin z groszku zielonego, gotuj je w wodzie wrzącej, przecedź przez durszlag, wygniatając tłuczkiem, potem jeszcze przez sitko przepuść. Ten sos dodasz do rosołu jakby z grochu prawdziwego, w tenże sam sposób co do przyprawy.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy