Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Barszcz (3)

13.02.2022 10:08
BARSZCZ

Któż u nas barszczu nie umie robić Ale dobry barszcz także nie łatwo przyprawić! Często sok burakowy trąci stęchlizną, albo nie ma pięknego koloru, dla tego nie stosując się do powszechnego zwyczaju, dam ci przepis dziwnie dobrego barszczu; który zawsze był z wielkim smakiem przez najzawołańszych znawców jedzony. Weź trzy funty wieprzowiny, pokraj ją na zrazy; także kiełbasę jedne świeżą, na kawałki pokrajaną; burakow ćwikłowych ugotowanych w solonej wodzie, obierzesz cztery jeżeli duże, te pokraj w talerzyki i dodaj do mięsa. Wstaw w duży rądel; dołóż kość szpikową od nowi wołowej. Nalej zimną wodą, tak niech się przez dwie godziny gotuje. Na godzinę przed obiadem wyjmiesz buraki, a wsypiesz natomiast innych cieniej krajanych, we wstążeczki. Dolej jeszcze w rądel rosołu gorącego, i dodaj jednę łyżkę octu winnego, tęgiego. Uszka zrobisz z mąki tylko wodą i solą zaprawnej. Ugnieciesz, jak na pierogi. Siekanie zrób z mięsa z pieczeni wołowej wczorajszej albo z cielęciny, dodasz pieprzu, soli, ośrodka bułki - masła kawałek, pietruszki zielonej; wybij z żołtkiem od jaja, aby się lepiej trzymało. Nałożysz niem krążki z mąki, złożysz w kapelusz i rogi do siebie zagniesz, jak się zwykle uszki robią. Wsyp je w tedy w gotujący się barszcz. Gdy będą gotowe, wykładaj ostrożnie dziurkowaną łyżką w wazę, aby się nie rozleciały, także i inne mięsiwa. Kość szpikową na talerz odłożysz, aby nadto miejsca nie zajmowała. Ten barszcz ma śliczny kolor i tak jest dobry, że go się odjeść nie można. Na post zaś, możesz buraki gotować nie już z mięsem, ale pokrajawszy je w rądel, z grzybami suchemi. Zmieniając buraki (bo pierwsze przez wygotowanie kolor tracą) zalejesz rosołem z miętusa, dodasz wątróbkę tejże ryby a uszka nadziejesz siekaniem onej, zamiast mięsa. Jest ten barszcz także wyborny. Łyżki octu zapomnieć nie trzeba.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy