Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Węgórz z rożna

20.02.2022 10:51
WĘGÓRZ Z ROŻNA

Pokraj dużego węgorza na dzwona o pięciu calach grubości; naszpikuj z wieszchu (jeżeli nie na post), wstaw go na godzinę w przyprawę z oliwy, octu, pieprzu, soli, pietruszki i cebul siekanych. Wyjm go i przytwierdź wtedy do rożenka, przekładając bułką w plasterki krajaną; ożenek przywiąż do dużego rożna. Piecz polewając tą samą przyprawą, posypuj tartą bułką.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.
Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy