Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Mazurek migdałowy (2)

21.03.2022 15:51
MAZUREK MIGDAŁOWY

Weź żółtków sztuk dziesięć - całych znowu jaj trzy - migdałów słodkich funt jeden - gorzkich 1/4 funta. Mąki funt jeden - masła funt - cukru funt. Naprzód się masło wierci w makutrze samo i póty, póki jak gęsta śmietana nie zbieleje, dodaje się w nie po jednemu żółtku. Cukier podziel na dwie części, jednę wmięszaj w migdały ze skóry obrane i utłuczone, drugą syp w massę bez migdałów i także wierć. Zmięszaj potem wszystko razem i wyrób z mąką dostatecznie. Wynieś na zimno, aby ciasto stężało. Rozwałkuj je później na 1/2 cala grubości i daj na blachę dobrze wysmarowaną masłem lub świeżą oliwą. Wstaw w wolny piec, uważaj; aby się nie przypaliło. Jeżeli się nadto przyrumienia, okryj grubym papierem. Gdy się upiecze, trzeba, aby a blasze wystygło, bo póki gorące, to się łatwo łamie. Polukruj z wierzchu cukrem z bitem białkiem. Do pieca więcej nie wstawiaj, tylko ugładź czerwoną łopatką, albo zostaw, to się cukier i tak przylepi od gorąca.


Przepis pochodzi z dzieła "DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r.

Przepisy wielkanocne w naszej Bibliotece
wielkanocnepotrawy