Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Miodownik (ok. 1905)

16.12.2009 16:07
  1. 30 dkg miodu,
  2. 3 całe jaja,
  3. 30 dkg żytniej mąki,
  4. 20 dkg pszennej mąki,
  5. 20 dkg cukru,
  6. 2 łyżeczki kopiate różnych korzeni,
  7. 1/2 dkg amoniku,
  8. 1 dkg potasu rozpuszczonego w kilku łyżkach wody
  9. 2 łyżki kopiate masła
To wszystko razem wyrobić na stolnicy, następnie włożyć do blachy, dobrze wytłuszczonej i obsypanej mąką i następnego dnia piec w zaledwie ciepłej rurze.
[Bronisława Stecka]

Jeden z tradycyjnych polskich przepisów wigilijnych - Tradycja polskich potraw świątecznych
[skluczowe]wigilijnepotrawy