Dwadzieścia pięć deka ryżu ugotować zupełnie miękko na wodzie lub mleku; jeśli chodzi o to żeby ryż był strawniejszy, to gotować na wodzie. Kilka uszatkowanych obranych jabłek wymieszać z ryżem ocukrzywszy poprzednio, wysmarować rynkę masłem, wysypać bułką, włożyć wymieszany ryż, dać do rury i długo piec na wolnym ogniu żeby jabłka nie były twarde. Na wydaniu osypać cukrem. Ryżowy suflet z czekoladą. Ugotować 20 dk. ryżu na litrze mleka z dodatkiem 5 dk. masła, wystudzić ; 12 dk. cukru utrzeć z 6 żółtkami, dodać 5 dk. tartych migdałów i pianę z białek. Masę podzielić na 3 części: jedną wymieszać z 18 dk. czekolady, dać na spód białą masę, środek czekoladowy, wierzch znowu biały i upiec.
[Tarnawska Romualda, Kuchnia jarska stosowana w lecznicy dr Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie, Lwów 1901]