20597. Kotlet białowieski

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Kotlet białowieski

Postprzez Ludwik » 16.05.2013

Kotlet białowieski

Składniki:

50 dag boczku, 1 łyżka stołowa mąki, ok 60 wieprzowiny od szynki, 2 łyżki mleka, 80 g zielonego groszku, pół cebuli, 2 jajka, 3 łyżki stopionego masła, sól.

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić na kawałki. Rozbić. Przygotować farsz - wieprzowinę od szynki pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać przesmażonej cebuli, soli, mąki i zielonego groszku, wymieszać, usmażyć i rozprowadzić wywarem mięsnym, tak by powstała niezbyt gęsta masa. Farsz ułożyć na kawałki boczku, zwinąć, formując "kiełbaski" smarowanej jajkiem i panierować w tartej bułce. Przygotowane "kiełbaski" obsmażyć, wstawić do piekarnika i dopiec. Podawać ze smażonymi ziemniakami.

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje