20622. Barszcz ukraiński

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Barszcz ukraiński

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Barszcz ukraiński

Składniki:

4 średnie buraki, 4 średnie ziemniaki, 2 średnie marchewki, 1 spora cebula, 20 dag białej fasoli, 1 pietruszka, kawałek selera, 1.5 litra wody, liść laurowy, sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 5 łyżek śmietany 18%, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc. Przepłukać na sicie i ugotować w osolonej wodzie. Buraki upiec w skórkach, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na pokrojonych w kostkę selerze, marchwi całej pietruszce, liściu laurowym ugotować wywar z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać pokrojonej w kostkę i zeszklonej na oleju cebuli oraz pokrojonych w grubszą kostkę ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, dodać upieczonych buraków, ugotowanej fasoli, świeżego koperku, wcisnąć sok z cytryny, wlać sos sojowy i zahartowaną śmietanę. Doprawić do smaku.

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje