20632. Bigos litewski

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Bigos litewski

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Bigos litewski

Składniki:

1 główka kapusty białej, 1kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 50 dag tłustej wieprzowiny, 50 dag pieczeni wołowej, 30 dag cienkiej kiełbasy, 4 ząbki czosnku, łyżka stopionego smalcu, 25 dag suszonych śliwek, 10 dag suszonych grzybów, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Kapustę białą poszatkować i sparzyć wrzątkiem, następnie zalać małą ilością wody i ugotować. Kapustę kiszoną przepłukać i zasmażyć na smalcu. Cebuę podsmażyć na złoty kolor. Namoczone wcześniej grzyby obgotować i pokroić na dość duże kawałki. Nie wylewać wywaru, w którym się gotowały. Śliwki suszone wymoczyć. Tłustą wieprzowinę udusić w małej ilości wody z przyprawami i solą. Pieczeń wołową pociąć na kawałki i wraz z sosem dodać do miękkiej już kapusty. Zarumienioną cebulę wraz z tłuszczem połączyć na patelni z mąką i rozprowadzić 6 łyżkami zimnej wody, następnie wlać do kapusty, wymieszać. Oddzielnie podgotować obsmażoną kapustę kiszoną, dodać do niej grzyby, a gdy będzie miękka, połączyć ze wszystkimi innymi składnikami, dodać śliwek, przypraw, czosnku oraz pokrojonej w duże kawałki kiełbasy. Podlać wodą pozostałą z gotowania grzybów. Gotować 1 godzinę.

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje