20636. Karp wigilijny w galarecie

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Karp wigilijny w galarecie

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Karp wigilijny w galarecie

Składniki:

karp świeży (ok. 1,5-1,7 kg), 2 cebule, pietruszka, marchew, 1/2 selera, łyżka cukru brązowego, natka pietruszki, 15g żelatyny spożywczej, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Sprawionego karpia pokroić w dzwonka. Jarzyny obrać, umyć i pokroić (należy pamiętać, że jarzyny w takiej formie w jakiej je teraz przygotujemy znajdą się w galarecie). Kawałki ryby i jarzynę zalać wodą (tak aby wszystko było dokładnie przykryte płynem) dodać cukru, soli i pieprzu i gotować pod przykryciem, aż ryba i jarzyny będą miękkie. W tym czasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Kawałki ryby delikatnie przełożyć na półmisek. Do wywaru wrzucić żelatynę, rozpuścić, zagrzać i zalać nim rybę. Studzić pod przykryciem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Życzymy smacznego!



:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]

Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje