20638. Karp w szarym sosie

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Karp w szarym sosie

Postprzez Ludwik » 17.05.2013

Karp w szarym sosie

Składniki:

1 kg karpia, jarzyna bez kapusty, szklanka jasnego piwa, 3 dag migdałów, 4 dag masła, 3 dag mąki, 3 dag rodzynek, 5 dag piernika, 6-8 dag powideł śliwkowych, sól, cukier, imbir, liśćie laurowe, ziele angielskie i sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, opłukać, rozdrobnić, zalać wrzącą wodą, ugotować. Sprawionego karpia umyć i pokroić w dzwonka. Do ugotowanych warzyw włożyć rybę i przyprawy, wlać piwo i ugotować na małym ogniu. Następnie rybę wyjąć, wywar przecedzić wystudzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Tłuszcz rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli wywar, szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z opłukanymi rodzynkami, migdałami, pokruszonym piernikiem, powidłami i rybą, chwilę pogotować i doprawić

Życzymy smacznego!




:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[A. Kozłowska, Zapomniana kuchnia polskich kresów, Kraków]

Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje