12050. Gruszki jabłka w kremie (deser)

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Gruszki jabłka w kremie (deser)

Postprzez Marcin » 15.12.2010

SKŁADNIKI
mleko lub śmietanka słodka
4, 5 żółtek
cukier-puder zapachniony prawdziwą wanilią (albo trzymać dłuższy czas laskę wanilii w słoiku albo wkruszyć do cukru)
mąka ziemniaczana, albo - ostatecznie - budyń np. śmietankowy lub bananowy
kwaskowate jabłka i gruszki - po 2, 3 ćwiartki na porcję
cukier do smaku owoców.

PRZYGOTOWANIE
1. Zagotować syrop z jabłek i gruszek - gruszki powinny się gotować osobno, bo są twarde; dolać trochę wody do cukru
2. Żółtka ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
3 .Łączymy na końcu z mączką ziemniaczaną lub budyniem - nie za dużo. Może też to być zwykła mąka.
4. W garnuszku rozrabiamy ukręcone żółtka z dodatkami w niewielkiej ilości zimnej śmietanki.
5. Gotujemy śmietankę i na gotującą się pomalutku wlewamy rozbełtane i zahartowane gorącą śmietanką składniki.
6. W przygotowane wcześniej naczyńka układamy owoce wyjęte z syropu - mogą być też inne, jak ktoś lubi.
7. Zalewamy stężałym w czasie gotowania (i cały czas mieszania!) kremem - mąkę lub budyń tak dodawać, żeby nie był krem za gęsty.
To nie ma być budyń, nie może też być lura, tylko puszysty kremik.
8.Można na uroczystą okazję ozdobić kupką bitej śmietanki - już po wystudzeniu - i np. kolorowym owockiem lub kleksem z powidła.

Przepis z początku wieku XX - uwspółcześniony
"Ateizm - to uparta wiara w bezsensowność wierzenia"
Avatar użytkownika
Marcin
Administrator
Administrator
Lokalizacja: Kraków
Medale: 1
Pomoc techniczna (1)
Imię i nazwisko: Marcin Niewalda

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje