17129. Bigosek Kápłoni

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Bigosek Kápłoni

Postprzez ex_user1 » 13.04.2012

Bigosek Kápłoni
„Kápłoná upiecz, mięśiste drobno pokráy, á kośćiste ták włóż z członkámi. Cebulę drobno, Pietruszki, rosołu wley, Masła płókánego, Pieprzu, Kwiatu, przywarz á day ćiepło. Jeżeli chcesz Cytrynę wycinać, álbo octu dobrego winnego wlać, álbo Agrestu włożyć.”
Bigosek z Ryb pieczonych śiekány, álbo kráiány drobno.
„Takimże sposobem Rybę upiecz, skray jáko naydrobniey nożem, kośći wyrzuciwszy. Zrób Sapor taki:Weźmiy Octu, Oliwy, Pieprzu, Cynamonu, Limonia w talerki, Oliwek y Agrestu jeżeli chcesz. Soli, Rożenkow drobnych, Słodkości, przywarz á bigosek na pułmisku poleway.”

(Stanislaw Czerniecki, „Compendium ferculorum”, 1683)
ex_user1
Aktywny Animator
Aktywny Animator

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje