Bardzo smaczny jest również jesiotr pieczony na rożnie. Kawał oczyszczonego i posolonego jesiotra, skropić mocno lekkim octem, niech tak postoi z godzinę, potem włożyć na rożen, lub przywiązać szpagatem do rożna i piec na mocnym ogniu jak cielęcinę, polewając początkowo masłem na wpół z octem, a na ostatku kwaśną śmietaną; gdy się zaczyna rumienić, obsypać bułką tartą lub mąką, zrumienić sos ściekający na patelnię przecedzić i zagotować w tygielku, aby się trochę śmietana zgęsła i podać na pieczyste do sałaty zielonej, lub kapusty surowej. Na drugi dzień można resztę takiego jesiotra podać na zimno, do octu i oliwy, a smakuje lepiej jak gotowany.
ZOBACZ - Księgarnia. Recenzje książek, wymiana - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Przepisy

Bibliografia (spis)
http://przepis.ovh/tag/Lucyna Ćwierczakiewiczowa 365-obiadow-za-piec-zlotych (Warszawa 1858)
http://przepis.ovh/tag/Lucyna Ćwierczakiewiczowa 365-obiadow-za-piec-zlotych (Warszawa 1858)