24 żółtka
30 dag cukru
6 dag drożdży
1/2 szklanki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru (zaczyn do drożdży)
łyżka wanilii
10 dag masła
Wpierw nastawiamy zaczyn drożdżowy - do składników kruszymy drożdże i stawiamy cieple
Następnie żółtka wbijamy do emaliowanego naczynia dodają cukier. Naczynie to wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą i ubijamy trzepaczką aż całość zbieleje i zgęstnieje. Następnie dodajemy drożdże, ubitą na proszek wanilię, 25 dag lekko ogrzanej mąki. Ciasto ubijamy (ugniatamy) 30 minut w ciepłym miejscu . Następnie dodajemy roztopione masło i znowu ubijamy 30 min. Gdy ciasto urośnie do dwukrotnej objętości przekładamy je do wysmarowanej masłem, lekko ogrzanej karbowanej formy na baby i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dopiero gdy wypełni całą formę po brzegi ostrożnie, bez jakichkolwiek wstrząsów wstawiamy do dobrze nagrzanego pieca. Czas pieczenia 60-70 min. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy i kładziemy na pierzynę obracając co jakiś czas aby równo stygło, lub na płótno i chwytając z dwóch stron delikatnie huśtamy.


