Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kisiel owsiany wigiliny staropolski (ok. 1920)

23.12.2019 19:49
  1. 40 dag płatków owsianych zalewany 2 l przegotowanej i ochłodzonej wody. Dodajemy pół szklanki kwaśnego mleka (lub kefiru) i kilka kromek żytniego chleba.
    [attachment]80102469_451593669096985_1245875879771373568_n.jpg
  2. Zamykamy słoik, jednak przykrywkę nie zakręcamy do końca ,by mógł trafić tam tlen. Naczynie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na dwie doby . Czekamy aż się rozpocznie proces fermentacji. Pęcherzyki na powierzchni masy świadczą o tym, że już możemy zabierać się do kolejnego kroku przygotowania.
    [attachment]79827905_819818061812353_8113651280406118400_n.jpg
  3. Masę owsianą należy przecedzić przez sito, dokładnie oddzielając grubą masę od kleiku.
    [attachment]80215586_598973607560141_5278747971968565248_n.jpg
  4. Następnie kleik owsiany gotujemy ,nieustannie mieszając ,ponieważ łatwo się przypala do dna garnka. Dodajemy sól lub cukier( dawniej miód, sok brzozowy).
    [attachment]79804906_814891652249574_8639524005226741760_n.jpg
  5. Rozlewamy do większych lub mniejszych miseczek i odstawiamy, by się ochłodził i zgęstniał.
[attachment]79935757_634149430655163_1383267554243379200_n.jpg

Nasi przodkowie jedli kisiel owsiany na zimno i gorąco, lekko przysmażany cebulką lub z dodatkiem suszonych jagód.
Dobry też jest niegotowany, ma smak jogurtu naturalnego i oczywiście jest ,źródłem witamin, białka oraz składników mineralnych.
Wiedzieli co jedli! Smacznego!

[attachment]80381927_435174330723879_2249664368830578688_n.jpg

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy

Komentarze (1)

30.12.2019 18:44
Super oldschoolowe danie.