Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Groch z kapustą (1931)

5.06.2020 09:24
Groch z kapustą

Składniki

1/2 kg kapusty kiszonej
1/4 l. grochu
1/4 kg wędzonki
2 dag mąki
1 cebula
sól
pieprz

Przygotowanie

Ugotować kiszoną kapustę. Oddzielnie gotować przebrany i wymyty groch. Gdy jedno i drugie jest miękkie, wymieszać. Pokrajać wędzonkę w plastry, trochę stopić, scedzić tłuszcz i zrobić na nim zasmażkę, dodając mąki i posiekanej cebuli. Zmieszać razem z grochem i kapustą, dosolić do smaku, dodać można pieprzu, razem pogotować. Ułożyć na salaterkę, z wierzchu obłożyć obtopioną wędzonką.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.



Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy