Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Szczupak z szafranem

22.02.2021 20:21
Szczupaka, dużego, całego odgotować jak wyżej powie­dziano, albo nafaszerować dla odmiany, położyć na blat, niech zastygnie; zrobić sos szafranowy następującym sposo­bem: ususzyć 6g szafranu, utrzeć w moździerzu bardzo miałko, rozprowadzić gorącą wodą, albo smakiem od ryby, zaprawić łyżką mąki, dodać dwie łyżki utłuczonego cukru, rodzynków bez pestek dobrych dwie garście, takoż migda­łów słodkich uszatkowanych, trochę soli, ugotować wszystko razem, oblać szczupaka sosem, ubrać migdałami i rodzynkami po wierzchu, głowę pięknie obłożyć rodzynkami i mi­gdałami, postawić w zimnie, aby dobrze wszystko zastygło, dawać na stół, to jest postawić na stole, bo zimne ryby na Wigilię Bożego Narodzenia ustawia się na stole. W poście zamiast masła, można użyć pół szklanki oliwy.


Bibliografia

http://przepisybabci.com/

Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy