Szczupaka, dużego, całego odgotować jak wyżej powiedziano, albo nafaszerować dla odmiany, położyć na blat, niech zastygnie; zrobić sos szafranowy następującym sposobem: ususzyć 6g szafranu, utrzeć w moździerzu bardzo miałko, rozprowadzić gorącą wodą, albo smakiem od ryby, zaprawić łyżką mąki, dodać dwie łyżki utłuczonego cukru, rodzynków bez pestek dobrych dwie garście, takoż migdałów słodkich uszatkowanych, trochę soli, ugotować wszystko razem, oblać szczupaka sosem, ubrać migdałami i rodzynkami po wierzchu, głowę pięknie obłożyć rodzynkami i migdałami, postawić w zimnie, aby dobrze wszystko zastygło, dawać na stół, to jest postawić na stole, bo zimne ryby na Wigilię Bożego Narodzenia ustawia się na stole. W poście zamiast masła, można użyć pół szklanki oliwy.
Bibliografia
http://przepisybabci.com/
Przepis pochodzi ze strony: STARE PRZEPISY KULINARNE, PRZEPISY BABCI