Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Siemieniotka

21.12.2021 09:09
SIEMIENIOTKA

To tradycyjna śląska zupa wigilijna. Jej najważniejszym składnikiem jest siemię lniane.

GŁÓWNE SKŁADNIKI

ok. 2 litry wody
5 dag mielonego siemienia lnianego
pół litra mleka
łyżka masła
łyżka mąki
sól i cukier do smaku
odrobina startej gałki muszkatołowej (nie jest konieczna, ale poprawia smak zupy)
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej lub jaglanej

Jak zrobić siemieniotkę?

Gotujemy trzy szklanki wody z mielonym siemieniem. Gdy powstanie kleik, dolewamy do niego wrzątek (płyn powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu), a następnie przelewamy przez sito. Jeśli płyn jest zbyt gęsty, ponownie dodajmy wrzątek.

Płyn (ok. 2 litrów) zagotowujemy, dodając mleko, a następnie także zasmażkę przygotowaną z mąki i masła oraz odrobiny ciepłego płynu. Zupa powinna mieć konsystencję rzadkiego sosu. Doprawiamy ją solą i cukrem – to bardzo ważny moment, bo od proporcji tych dwóch składników zależy smak zupy. Ja daję 4 łyżki cukru i 4 szczypty soli na 2,5 litra zupy, ale najlepiej jest samemu znaleźć zadowalającą proporcję.
Na koniec dodajemy jeszcze odrobinę startej gałki muszkatołowej (nie więcej niż małą szczyptę). Zalewamy zupą porcję ugotowanej kaszy gryczanej lub jaglanej i podajemy.
Siemieniotka jest delikatna w smaku. Mnie przypomina nieco zupę mleczną rozrobioną surowymi żółtkami. To taki typ zupy, który raczej zjemy raz w roku niż na co dzień.

Wskazówka pierwsza: do mieszania siemieniotki najlepiej używać metalowej trzepaczki.

Wskazówka druga: na zupie będzie się robił kożuch. Można się go pozbyć, podgrzewając zupę i mieszając ją trzepaczką.


Bibliografia

https://gotowanie.onet.pl]

Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!

Tradycja polskich potraw świątecznych
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
wigilijnepotrawy