Moczka jest jedną z najważniejszych wigilijnych zup na Śląsku. Jej podstawą są moczone suszone owoce i bakalie oraz rozmoczony piernik.
GŁÓWNE SKŁADNIKI:
pół piernika lub paczka pierniczków po 10 dag bakalii (rodzynki, daktyle, figi, morele i śliwki suszone) 20 dag orzechów włoskich lub/ i laskowych posiekanych pół kostki masła czekolada kompot agrestowy i truskawkowy cukier waniliowy, cynamon, 2 goździki cytryna
Jak zrobić tradycyjną moczkę wigilijną?
Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić na 0,5 godz. do napęcznienia. Pokrojone bakalie zalać ok 1 l wody, dodać cukier waniliowy, przyprawy, pokrojoną w plasterki cytrynę i kompoty. Zagotować. Po ok pół godz. dodać zmiksowany piernik i znowu zagotować. Jeśli jest mało słodka, można dosłodzić. Gdy jest za rzadka, zrobić zasmażkę na maśle. Moczka powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Moczkę, której nie zjemy w święta, można zagotować do słoików na później.
Bibliografia
https://gotowanie.onet.pl]
Przepis pochodzi ze strony: Siedem zapomnianych potraw wigilijnych - te przepisy warto znać!