Potrawa składa się z klusek (makaronu) omaszczonego masą makową i bakaliami.
Kluski
2 szklanki mąki tortowej mniej niż pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju roślinnego 1 małe jajko szczypta soli
Wszystkie składniki wsypać do miski i mieszać ręcznie zagniatając miękkie ciasto, odpowiednio dodając mąki lub wody. Zawinąć w folię na 20 minut. Następnie wyłożyć na blat posypany mąką, obsypać z góry i rozwałkować na placek grubości ok 2 mm. Pociąć na paseczki według gustu aby formować szerokie tasiemki. Obsypać mąką. Następnie ów makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch pogotować jeszcze 3 min i odcedzić.
(Można oczywiście użyć też makaronu kupnego, lecz lepszy i miększy będzie tradycyjny)
Masa
Mak ok 1 szklanki zalać wodą i pogotować 5 min. Odcedzić przez gazę. Zmielić na najdrobniejszym sitku - najlepiej 2 razy. Następnie mak włożyć do brytfanny i piec go na małym ogniu dodając 2 łyżki masła, miód, kilka łyżek cukru, konfiturę z wiśni, drobno posiekane bakalie i orzechy. Można wbić całe jajko i mocno wymieszać. masa ma być lepka i słodka.
Zdjąć z ognia. Dodać od razu słodkiej śmietanki, aby masa była kleista. i tak wymieszać z kluskami.