Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kluski z makiem - potrawa wigilijna

22.12.2024 23:50
Potrawa składa się z klusek (makaronu) omaszczonego masą makową i bakaliami.

Kluski

2 szklanki mąki tortowej
mniej niż pół szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 małe jajko
szczypta soli

Wszystkie składniki wsypać do miski i mieszać ręcznie zagniatając miękkie ciasto, odpowiednio dodając mąki lub wody. Zawinąć w folię na 20 minut. Następnie wyłożyć na blat posypany mąką, obsypać z góry i rozwałkować na placek grubości ok 2 mm. Pociąć na paseczki według gustu aby formować szerokie tasiemki. Obsypać mąką.
Następnie ów makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch pogotować jeszcze 3 min i odcedzić.

(Można oczywiście użyć też makaronu kupnego, lecz lepszy i miększy będzie tradycyjny)

Masa

Mak ok 1 szklanki zalać wodą i pogotować 5 min. Odcedzić przez gazę. Zmielić na najdrobniejszym sitku - najlepiej 2 razy.
Następnie mak włożyć do brytfanny i piec go na małym ogniu dodając 2 łyżki masła, miód, kilka łyżek cukru, konfiturę z wiśni, drobno posiekane bakalie i orzechy. Można wbić całe jajko i mocno wymieszać. masa ma być lepka i słodka.

Zdjąć z ognia. Dodać od razu słodkiej śmietanki, aby masa była kleista. i tak wymieszać z kluskami.

==> Tradycja polskich potraw wigilijnych
==> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece