Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Tort pomadkowy (prawd. ok. 1930)

29.01.2025 19:19
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Wziąć 1/2 funta migdałów oparzonych i dobrze w moździerzu przetłuczonych i 2 funty cukru. Z tych 2 funtów cukru wziąć półtora do rynki kamiennej, polać szklanką wody i ugotować syrop dość gęsty, a migdały z pół funtem cukru pokropiwszy wodą utrzeć dobrze w donicy wałkiem. Jak się massa zrobi, dać do tego syropu i znowu zagotować dobrze. Potem goracą massę wlać do donicy i ucierać wałkiem aż zbieleje i zgęstnieje. Później rozdzielić tę massę na trzy części. Do jednej dać skórki cytrynowej i trochę soku, do drugiej alkermesu z soku różanego, a do trzeciej taczkę czekolady i wanilii. Można trochę białek (dodać) aby massa nie była za gęsta. Trzy ćwiartki papieru posmarować (...) masłem i każdą cześć na papier wyłożyć podłóg upodobania, nadać taką grubość i formę, a gdy stwardnieje poukładać jeden na drugim wywróciwszy papierem do góry, bo papier odstawa dobrze.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]