Jeden funt migdałów zmielonych na maszynce, mieszać w niepolerowanej misce z jednym funtem cukru, kiedy zwilgną wymieszać z pianą z 10 białek i w dwóch jednakowych masłem wysmarowanych formach upiec dwa placki w niezbyt grzanym piecu. Gdy przestygną przekładać następującą massą: 1 funt obranych migdałów opalić w piecyku na jasno kawowy kolor, gdy ostygną drobno zemleć na maszynce i rozetrzeć z 1 funtem cukru. Oddzielnie 1 funt śmietankowego masła, trzeć przez godzinę w chłodnym miejscu, poczem dodawać po trochę migdały z cukrem i mieszać tak długo, aż będą stanowiły jednolitą massę. W końcu ubić pianę ze szklanki kremowej śmietanki, wymieszać razem i postawić na lodzie do zastudzenia. Massą tą przełożyć placki, ulukrować ananasowym lukrem i przybrać kawałkami ananasa. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]