Jeden funt migdałów zmielonych na maszynce mieszać w niepolerowanej misce z jednym funtem cukru, kiedy zwilgną wymieszać z pianę z 10 białek i w dwóch jednakowych masłem wysmarowanych formach upiec dwa placki w niezbyt grzanym piecu. Gdy przestygną przekładać następującę masę: 1 funt obranych migdałów opalić w piecyku na jasno kawowy kolor, gdy ostygną drobno zemleć na maszynce i rozetrzeć z 1 funtem cukru. Oddzielnie 1 funt śmietankowego masła trzeć przez godzinę w chłodnym miejscu, poczem dodawać po trochę migdały z cukrem i mieszać tak długo, aż będą stanowiły jednolitą masę. W końcu ubić pianę ze szklanki kremowej śmietanki wymieszać razem i postawić na lodzie do zastudzenia. Masę tę przełożyć, placki ulukrować ananasowym lukrem i przybrać kawałkami ananasa. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]