Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort orzechowy (prawd. ok. 1930)

1.02.2025 13:26
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuOrzechów 1 funt włoskich lub tureckich utłuc w moździerzu, dolewając pół kwaterki śmietanki, następnie utłuc w donicy z 1 funtem cukru i 12 żółtkami dokładając po jednemu. Gdy już godzinę tarte, dosypać mały kubek chleba żytniego lub razowego tartego, dołożyć pianę z białek i wylać na duże okrągłe blachy tortu, wstawić zaraz do pieca gorącego na 20 minut. Gdy się upiecze i ostygnie przełożyć massą migdałową lub kremem. Na krem wziąć kwaterkę gęstej śmietanki, ćwierć funta cukru i ćwierć funta tartych na tarce orzechów, ubić śmietankę dodając cukier i orzechy, wymieszać i przełożyć oba placki, składając je razem. Massa orzechowa robi się następującym sposobem: ćwierć funta orzechów, oparzonych migdałów także ćwierć, utłuc razem z pół funtem cukru, wbić w to 4 żółtka i jedno białko, postawić na wolnym ogniu i mieszać łyżką aż zgęstnieje. Zdjąwszy z ognia mieszać i przekładać placek.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]