Orzechy 1 funt włoskich lub tureckich utłuc w moździerzu dolewając pół kwaterki śmietanki, następnie utłuc w donicy z 1 funtem cukru i 12 żółtkami dokładając po jednym. Gdy już godzinę tarte, dosypać mały kubek chleba żytniego lub razowego tartego, dołożyć pianę z białek i wylać na duże okrągłe blachy tortu. Wstawić zaraz do pieca gorącego na 20 minut. Gdy się upiecze i ostygnie przełożyć masą migdałową lub kremem. Na krem wziąć kwaterkę gęstej śmietanki, ćwierć funta cukru i ćwierć funta tartych na tarce orzechów. Ubić śmietankę dodając cukier i orzechy, wymieszać i przełożyć oba placki, składając je razem. Massa orzechowa robi się następującym sposobem: ćwierć funta orzechów, oparzonych migdałów także ćwierć utłuc razem z pół funtem cukru, wbić w to cztery żółtka i jedno białko. Postawić na wolnym ogniu i mieszać łyżką aż zgęstnieje. Zdjąwszy z ognia mieszać i przekładać placek. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]