Starego, suchego dobrze wysianego oczyszczonego maku, ale nie parzonego. Łutów 48 zmieszać z 2 funtami cukru mączki kryształowej drobnej i utrzeć w donicy jak najstaranniej, dzieląc to na trzy razy, bo jak nie parzony, nie tak łatwo się trze. Migdałów słodkich obranych i utłuczonych z kilkoma gorzkimi, 16 łutów dodać do tej masy i trzeć ciągle ubijając po jednemu jaj całych 20, a samych żółtek 12. Dodać do zapachu cynamonu miałko tłuczonego i goździków jedną łyżkę, trzeć tę massę trzy kwadranse aby drugie tyle przybyło, wlać w formę masłem wysmarowaną i wstawić w miernie gorący piec ale nie zanadto wolny. Torcik ten upieczony na dwóch tortownicach dość głębokich przełożony jaką marmoladą i w wodnym albo ponczowym lukrem polany, ubrany konfiturami doskonale smakuje i kto nie wie, nie zgadnie z czego jest zrobiony. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]