Wziąć 24 łuty masła sklarować i trzeć w donicy aż zbieleje, dodać 24 łuty mąki, 3 żółtka, pół funta cukru i łut cynamonu i goździków, wyrobić to razem dobrze i wylać na stolnicę. Z połowy tego ciasta zrobić tort w formie, posmarować grubo konfiturą lub powidłami a z pozostałego na wierzch zrobić kratkę i dać do pieca. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]
Opis praktyczny współczesny Jest to typowy mazurek na cieście kruchym, dlatego warto zastosować zasady do tego ciasta. W szczególności jak najmniej ciepła na etapie przygotowania. - 30 dag masła sklarować i PRZESTUDZIĆ - utrzeć wraz z cukrem (30 dag) i żółtkami (można użyć cukru pudru, ale i tak trzeba ucierać aby ciasto napowietrzyć) - połączyć z mąką na masę podobną do ziemniaczanego purre - ale wyrabiać KRÓTKO - włożyć w folię i dać do lodówki na 30 min. - nasmarować tortownicę masłem i posypać bułką tartą - włączyć piec na ok 160 stopni (z nawiewem 180) - wyjąć ciasto, rozwałkować (można między papierem do pieczenia i folią) - podzielić ciasto na 2/3 i 1/3 - z pierwszej części wyłożyć spód ciasta biorąc po kawałku, lekko ugniatając (dobrze jest schładzać ręce kilkukrotnie) - nałożyć kwaskowatą gęstą konfiturę lub powidło - z pozostałej części ciasta formować kratkę lub wzorek - włożyć do pieca i piec ok 30 min. (najlepiej tylko dolny palnik) - wyjąć gdy ciasto będzie dobrze zarumienione