Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort Linzer (prawd. ok. 1930)

11.02.2025 07:40
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuWziąć 24 łuty masła sklarować i trzeć w donicy aż zbieleje, dodać 24 łuty mąki, 3 żółtka, pół funta cukru i łut cynamonu i goździków, wyrobić to razem dobrze i wylać na stolnicę. Z połowy tego ciasta zrobić tort w formie, posmarować grubo konfiturą lub powidłami a z pozostałego na wierzch zrobić kratkę i dać do pieca.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]

Opis praktyczny współczesny
przygotowanie ciastaJest to typowy mazurek na cieście kruchym, dlatego warto zastosować zasady do tego ciasta. W szczególności jak najmniej ciepła na etapie przygotowania.
- 30 dag masła sklarować i PRZESTUDZIĆ
- utrzeć wraz z cukrem (30 dag) i żółtkami (można użyć cukru pudru, ale i tak trzeba ucierać aby ciasto napowietrzyć)
- połączyć z mąką na masę podobną do ziemniaczanego purre - ale wyrabiać KRÓTKO
- włożyć w folię i dać do lodówki na 30 min.
- nasmarować tortownicę masłem i posypać bułką tartą
- włączyć piec na ok 160 stopni (z nawiewem 180)
układanie ciasta- wyjąć ciasto, rozwałkować (można między papierem do pieczenia i folią)
- podzielić ciasto na 2/3 i 1/3
- z pierwszej części wyłożyć spód ciasta biorąc po kawałku, lekko ugniatając (dobrze jest schładzać ręce kilkukrotnie)
- nałożyć kwaskowatą gęstą konfiturę lub powidło
- z pozostałej części ciasta formować kratkę lub wzorek
- włożyć do pieca i piec ok 30 min. (najlepiej tylko dolny palnik)
- wyjąć gdy ciasto będzie dobrze zarumienione

=> Przepisy wielkanocne w naszej Bibliotece

Gotowy tort Liman