Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort piaskowy (prawd. ok. 1930.)

13.02.2025 23:00
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Bierze się 1 i 1/2 funta masła klarowanego, 1 i 1/2 funta cukru tłuczonego, trze się przez godzinę wbijając 10 żółtek i 10 całych jaj na ostatku wsypuje się 1 i 1/2 funta maku, skórki cytrynowej i wanilii, wymieszać dobrze z tym wszystkim i zrobić 4 placki każdy z osobna piec. Po ostygnięciu przełożyć galaretką lub marmoladą owocową a kraje polukrować mąką migdałową utartą z cukrem i białkami.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]