1/2 funta migdałów oparzyć, obrać i utrzeć na tarce co się nie da utrzeć to utłuc. Te migdały trzeć w donicy z 1/2 funtem cukru i 6 żółtkami dokładając po jednemu godzinę. Następnie dołożyć 1/2 kubka tartej przesianej bułki, pianę z białek i natychmiast wylać w formę wstawić w piec gorący. 1/2 funta migdałów bez parzenia obetrzeć tylko serwetą i tak samo utrzeć na tarce tłukąc resztki dołożyć, 1/2 funta cukru i 6 całych jaj lejąc odrazu, trzeć to walkiem godzinę dokładając oprócz 6 całych jaj i 6 żółtek po jednemu. Po godzinnem tarciu dołożyć 1/2 kubka chleba żytniego razowego tartego ukutranego i w końcu 6 białek na pianę ubitych wymieszać razem, wlać do tortownicy i wstawić w piec na 1/2 godziny. Po upieczeniu gdy ciasto jeszcze ciepłe nasmarować marmoladą lub powidłami wiśniowymi i etc. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]