Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort orzechowy (od Hali) (prawd. ok. 1930)

16.02.2025 09:36
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu 1/2 funta cukru trzeć z 12 żółtkami godzinę, do tego dać filiżankę mąki i skórki cytrynowej, 1/2 funta orzechów zmielonych i przecieranych przez durszlak z pianą z 8 białek wymieszać dobrze, wlać do tortownicy i wstawić w piec. Gdy się ma dopiekać wziąć 1/2 funta cukru, pozostałe resztę białek ubić na pianę, dodać 1/2 funta orzechów szatkowanych dość grubo, wymieszać to wszystko z pianą wlać do tortownicy na papier wysmarowany, wysuszyć dobrze i wyjąć. Cieńszy placek posmarować konfiturą położyć na wierzchu grubszy, ulukrować i w piecu ususzyć.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]