Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort orzechowy (dawny) (prawd. ok. 1930)

21.02.2025 06:44
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Wziąć 15 żółtek i 1/2 funta tłuczonego cukru i trzeć godzinę dodawszy trochę wanilii, utłuc 1/4 funta orzechów i 1/4 funta migdałów (migdały ważyć po obieraniu). Zmieszać migdały z orzechami, wcisnąć całą cytrynę, potem wymieszawszy migdały z żółtkami wsypać trzy garści utartej bułki z pianą z 10 białek. Upiec dwa placki i przełożyć je massą migdałową z 3/4 funta migdałów w którą wkłada się po połowie orzechów. Jeden przy drugim lukruje się i suszy.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]