Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort czekoladowy (Pani Monatowej)(prawd. ok. 1930)

7.03.2025 06:47
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Pół funta świeżego masła utrzeć na pianę ubijając po jednemu 8 żółtek, dodać 1/2 funta zmielonych migdałów, 1 funt czekolady w proszku, 1/2 funta cukru, na ostatku pianę z pozostałych białek wymieszać lekko i upiec dwa równe placki w dwóch tortownicach. Po przestygnięciu przełożyć kremem ze słodkiej śmietanki ubitej z wanilią lub massę migdałową utartą z sokiem z cytryny i kilku łyżkami śmietanki, po wierzchu oblać glazurą czekoladową.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]