Sparzyć jeden funt migdałów, wysuszyć, utłuc w moździerzu na massę dodając po trochu jeden funt cukru miałkiego i dwa białka. Gdy massa gotowa wybrać ją na miskę i przyszykować masło zrobione jak następuje: wziąć mąki pszennej przesianej 1/ i 1/2 funta na stolnicę, rozgarnąć, włożyć w środek 1/2 funta masła, 4 żółtka surowe i 5 gotowanych i przetartych przez sito, 1/2 funta miałkiego cukru i trochę skórki cytrynowej. Zagnieść ciasto z tej mieszaniny i położyć je na lodzie, gdy zleżeje rozwałkować na stolnicy do grubości pół palca. Położyć na blasze, nadać kształt i format arkusza papieru, posmarować rozbitym jajkiem i upiec w niebardzo gorącym piecu. Po wyjęciu pokryć te placki massa migdałową ? i ponownie wstawić do wolnego pieca. Kiedy massa wyschnie wyjąć mazurek z pieca i udekorować najprostsze ? takiego placka polega na położeniu w każdej kratce odrobiny rożnych konfitur starając się ? obok ? kratki napełnić konfiturami odmiennych kolorów. Kto chce może te mazurki ozdobić pomadkami różnej barwy. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]