Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Doskonały i na każdy sezon torcik z bułeczki (prawd. ok. 1930)

23.03.2025 16:22
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Funt cukru (pudru) mieszać przez godzinę z funtem słodkich migdałów utartych na massę, dodając po jednemu 20 żółtek. Gdy massa będzie doskonale utarta, wsypać w nią szklankę bułeczki obtartej z żółtej skórki i nadzwyczaj? miałkiej i jeszcze przez sito ?. Do tak przygotowanego ciasta dodać pianę z 12 białek, wszystko włożyć w formę wysmarowaną masłem i wstawić w piec dosyć gorący na godzinę.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]