Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Torcik z chleba razowego (prawd. ok. 1930)

23.03.2025 22:47
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuCztery łuty miałkiego chleba razowego, skropić niepełną szklanką wina kuchennego i tak pozostawić na trzy godziny. Poczem przez pół godziny chleb ten ucierać w donicy, dodając po jednemu 6-7 żółtek, pół funta cukru, 1/4 funta utartych migdałów, trochę miałkiego cynamonu, skórki pomarańczowej, a na końcu pianę z wszystkich białek. Ciasto gotowe włożyć w formę wysmarowaną masłem i oprószone mąką. Piec dobrze pół godziny.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]