Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Torcik owocowy (prawd. ok. 1930)

25.03.2025 07:08
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Kruche ciasto zrobić w następujący sposób. Ugotować 10 jaj na twardo, wyjąć żółtka i wraz z jednym funtem świeżego masła, trzeć w donicy na śmietanę, poczem rozbić trzy surowe jaja całe i nie przestając trzeć ciągle. Dosypywać po łyżce jeden funt mąki, pół funta migdałowego cukru przesianego i wymieszanego z wanilią miałko utłuczoną i odsianą?, cytrynową skórką otartą z trzech do czterech cytryn, kilkanaście migdałów słodkich i kilka gorzkich utartych na tarce dla zapachu. Gdy ciasto jest już umielone dokładnie, tak że od wałka odchodzi, wyjąć na stolnicę i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na grubość mniej więcej pół palca, okrajać równo nożem, posmarować po wierzchu rozbitem? całem jajkiem i położyć na białej blasze wysmarowanej świeżym ? masłem i wstawić w piec umiarkowany. Wszystkie te cztery placki powinny być jednakowej grubości i wielkości. Po upieczeniu pierwszej nałożyć smażonemi w cukrze malinami i przykryć drugim plackiem, na ten następny położyć smażony agrest i znów przykryć plackiem i na ten ułożyć smażone truskawki i przykryć ostatnim czwartym plackiem. Owoców tych można nakładać ilość dowolną lecz najlepiej mniej więcej na pół palca grubości. Ostatni placek posmarować cienko jakąkolwiek marmoladą owocową przecieraną i na niej ułożyć gustownie makaroniki rozmaitych kształtów i wielkości.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]