Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Mazurek czekoladowy Wiktoria (prawd. ok. 1930)

28.03.2025 06:35
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Trzy filiżanki waniliowej tartej czekolady, trzy filiżanki tartych migdałów, trzy filiżanki cukru miałkiego, trzy filiżanki żółtek na twardo ugotowanych, klarowanego masła, filiżanka i jedno surowe jajko ucierać? tak długo póki się ciasto jednostajne nie utworzy. Dalej dodać do zapachu wanilii i trochę cytrynowej skórki. Na blasze wysmarowanej masłem rozciągnąć ciasto na cal grubości i upiec w wolnym piecu. Po wyjęciu smarować waniliowym lukrem.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]