Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Mazurki czekoladowe wyborne

2.04.2025 22:22
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Funt czekolady w proszku, uwiercić ? w donicy z 10-ma żółtkami, dodać 1/2 funta miałkiego cukru i trochę tłuczonej wanilii, ubić pianę z 3 białek, wymieszać z nią czekoladę, nie wiercąc już wcale, wrzucić pół funta słodkich dość dość grubo siekanych migdałów, poczem układać tę massę. Pozlepiane białkiem opłatki ułożone w jedną całość na blasze i wstawić do gorącego pieca na 1/2 godziny. Po upieczeniu zdjąć z blachy jeden duzy mazurek lub pokrajać na mniejsze podłużne, które ulukrować w ? lub inne ? nad brzegami odpowiednią ? ?
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]