Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Mazurki cytrynowe (prawd. ok. 1930)

3.04.2025 18:11
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu ? funt słodkich migdałów i dwa łuty gorzkich, wymieszać je z pięcioma żółtkami surowymi i 3/4 miałkiego cukru, poczem wcisnąć przez sitko sok z dwóch cytryn, wsypać trochę otartej z nich skórki i włożyć pianę ubitą z trzech białek z którą z lekka wymieszać i nakładać na opłatki, poczem wstawić do niezbyt gorącego pieca na pół godziny. Można tez robić mazurki drożdżowe, ? na to ciasto od bab, rozwałkować je cieniutko, a skoro podrośnie, piec jak ?. Po upieczeniu smarować massą przygotowaną jak na mazurki czekoladowe lub cytrynowe i powtórnie wstawić do pieca na dwadzieścia minut.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]