Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Mazurki szwajcarskie (prawd. ok. 1930)

11.04.2025 17:53
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Trzy ? masła klarowanego i ostudzonego wiercić w donicy aż do białości, potem dodać po łyżce 2funty mąki i 2 funty cukru i po jednym żółtku aż do ? w końcu jeszcze 10 całych jaj i wiercić jeszcze najmniej pół godziny, bo jeśli massę tę za mało ? wałkiem to mazurki nie udadzą się do połowy można dodać pól funta ? czekolady a druga zrobić z zapachem wanilii lub skórki cytrynowej. Porobić foremki na blachach, ponalewać w nie ? natychmiast w piec wypalony jak na bułki lub w piec po babach.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]