Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Mazurki szwajcarskie (prawd. ok. 1930)

11.04.2025 17:53
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuTrzy kwaterki masła klarowanego i ostudzonego wiercić w donicy aż do białości, potem dodać po łyżce 2 funty mąki i 2 funty cukru i po jednem żółtku, aż do 20 w końcu jeszcze 10 całych jaj i wiercić jeszcze najmniej pół godziny, bo jeśli massę tę za mało kręcić wałkiem to mazurki nie udadzą się. Do połowy można dodać pół funta tartej czekolady, a drugą zrobić z zapachem wanilji lub skórki cytrynowej. Porobić foremki z papieru na blachach, ponalewać w nie, urównać nożem i wsunąć natychmiast w piec wypalony jak na bułki lub w piec po babach.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]

* Nadają się do połączenia z mazurkami cygańskimi.