10 żółtek utrzeć z funtem miałkiego cukru do białości. Szklankę mąki suszonego razowego chleba i pianę mocno ubitą z 10 białek dobierać na zmianę lekko mieszając wałkiem, na koniec wsypać łut utartych na tarce gorzkich migdałów i czubatą łyżkę skórki pomarańczowej, smażonej? w cukrze i pokrajanej w kostkę. Wymieszać lekko i włożyć do blaszanej formy, dobrze wysmarowanej i posypanej razową chlebową mąką. Wstawić do piecyka na małą godzinę. Uważać żeby piec nie był za chłodny. Gdy ciasto odstanie od formy ma dosyć. Poczekać kilka minut aby przestygło. Na stojącą ? formę położyć deseczkę przykrytą papierem lub lepiej podstawkę tortową, odwrócić razem z formą a tort doskonale wyjść powinien. Pół funta słodkich migdałów oparzonych i posiekanych zmieszać z ? funtem cukru