Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort migdałowy II (prawd. ok. 1930)

6.05.2025 22:15
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuTrzy filiżanki słodkich i jedną gorzkich migdałów oparzyć, obrać i utrzeć na maszynce. Do tego wsypać trzy filiżanki pudru, wbić po jednemu 30 żółtek utrzeć dobrze z migdałami, ubiwszy je wpierw na pianę, dodawszy do tego 2 filiżanki kartoflanej mąki i mieszać godzinę. W końcu z 20 białek ubić pianę, rozmieszać z massą, wlać do formy tortowej albo płaskiego szerokiego rondla wysmarowanego i wstawić na godzinę do niezbyt gorącego pieca. Gdy ostygnie, ubrać konfiturami rozmaitymi i galaretką.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]