Funt ? suchej pięknej mąki rozrobić kwaterkę śmietanki 3 jajami całemi, 4 żółtkami i 3 łyżkami drożdży, wymieszać dobrze i zostawić żeby podeszło?. Potem rozwałkować ciasto, położyć na nim masła surowego wymoczonego w wodzie i 3 ćwierci funta? założyć ciasto jak kopertę i wałkować ?, żeby się masło przez ciasto nie przebiło. Złożyć znów w kopertę - rozwałkować powtarzając to 2 razy. ? raz rozwałkować ciasto na palec grubo, potem ? 2 kręgi ciasta nałożyć konfiturami, przykryć drugim kręgiem z reszty ciasta, zrobić rant kratę, a skoro trochę podrośnie, posmarować jajkami, posypać cukrem i wstawić do gorącego pieca. Po upieczeniu nałożyć miedzy kraty konfitur i oblukrować. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]