Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tort francuski listkowy (prawd. ok. 1930)

9.05.2025 06:58
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisuFunt i ćwierć suchej pięknej mąki, rozrobić kwaterką śmietanki 3 jajami całemi, 4 żółtkami i 3 łyżkami drożdży, wymieszać dobrze i zostawić żeby podeszło. Potem rozwałkować ciasto, położyć na nim masła surowego, wymoczonego w wodzie i 3 ćwierci funta, założyć ciasto jak kopertę i wałkować ostrożnie, żeby się masło przez ciasto nie przebiło. Złożyć znów w kopertę - rozwałkować powtarzając to 2 razy. Ostatni raz rozwałkować ciasto na palec grubo, potem wyrżnąć 2 kręgi ciasta, nałożyć konfiturami, przykryć drugim kręgiem z reszty ciasta, zrobić rant kratę, a skoro trochę podrośnie, posmarować jajkami, posypać cukrem i wstawić do gorącego pieca. Po upieczeniu nałożyć między kraty konfitur i oblukrować.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]